Voor privégebruik van een leasefiets moet voortaan 7 procent van de waarde bij het inkomen opgeteld worden. Deze vereenvoudiging van de regels zal het kabinet op Prinsjesdag bekendmaken. De regeling zal waarschijnlijk in 2020 ingaan.

Administratieve last

De huidige regels zijn te ingewikkeld. Als je een leasefiets hebt, moet je precies het aantal kilometers bijhouden dat je privé fietst en welk voordeel je daarvan hebt. Kosten voor onderhoud, reparatie en stroomverbruik mag je wel weer aftrekken. Dit levert veel administratieve lasten op, waardoor bijna niemand aan een leasefiets begint.

Vereenvoudiging

In het voorjaar van dit jaar maakte staatssecretaris Snel van Financiën al bekend dat hij de regels eenvoudiger wil maken. Hij hoopt dat het voor werkgevers daardoor aantrekkelijker wordt om medewerkers op de fiets naar het werk te laten gaan.

Vaste bijtelling

Net als voor de leaseauto gaat voor het privégebruik van de leasefiets een vaste bijtelling gelden. Voor de leasefiets wordt dat een bijtelling van 7 procent van de waarde van de fiets. Een e-bike van 2000 euro kost je dan tussen de 4,33 en 5,75 euro per maand.