De uitbraak van het coronavirus startte in 2019, maar werd in 2020 pas een probleem in Nederland. Dit betekent dat de meeste Nederlandse ondernemingen pas dit jaar de gevolgen daarvan ondervinden. Toch is het slim om stil te staan bij de invloed van deze crisis op uw onderneming bij het opmaken van de jaarcijfers 2019. U kunt namelijk een zogenaamde coronareserve in de aangifte vennootschapsbelasting 2019 opvoeren. Doel hiervan is om het verwachte verlies over 2020 direct te kunnen verrekenen met de winst uit 2019.

Coronareserve

Normaal kan dit ‘verrekenen’ pas plaatsvinden bij het doen van de aangifte vennootschapsbelasting 2020, wat niet eerder dan begin 2021 of later zal zijn. Het kabinet vindt het onwenselijk als bedrijven zo lang moeten wachten op die mogelijkheid. Daarom zal het kabinet het voor deze bedrijven mogelijk maken om voor de vennootschapsbelasting het verwachte verlies voor het jaar 2020 door de coronacrisis als fiscale coronareserve ten laste van de winst van het jaar 2019 te brengen. Hierbij geldt dat deze coronareserve niet hoger mag zijn dan de winst van 2019.

Andere optie: voorziening opnemen

Naast deze corona-reserve is het ook mogelijk om in de jaarcijfers 2019 een voorziening op te nemen, waarin de gevolgen van de corona-crisis voor de onderneming tot uitdrukking komen.

bron: fiscaaltotaal