Eigenaren van eenmanszaken ontvangen vanaf vandaag een brief met hun nieuwe btw-identificatienummer. In totaal ontvangen deze maand 1,3 miljoen ondernemers dit nieuwe btw-id.

Briefpapier

Het nieuwe btw-id is geldig vanaf 1 januari 2020. De Belastingdienst verzendt de brieven nu al, zodat een ondernemer nu al voorbereidingen kan treffen, zoals het aanpassen van briefpapier en het informeren van de accountant.

Het btw-id is een persoonlijk, uniek nummer dat bestaat uit een reeks van 14 tekens. Het bestaat uit de landcode NL, 9 cijfers, de letter ‘B’ en een controlegetal van 2 cijfers. Een voorbeeld: NL123456789B13.

Ondernemers moeten het op facturen en hun website vermelden om zich te identificeren als btw-plichtig ondernemer. Daarmee voldoen zij aan de wettelijke eisen. Voor handel binnen de EU is het belangrijk dat mensen met een eenmanszaak hun btw-id tijdig doorgeven aan hun leveranciers.

Omzetbelastingnummer

In contacten met de belastingdienst wordt het bsn nog wel gebruikt. Het btw-nummer heet voortaan het omzetbelastingnummer. Dit nummer moeten eenmanszaken blijven gebruiken bij contact met de Belastingdienst, bijvoorbeeld in brieven of bij telefoontjes naar de belastingfoon. Het omzetbelastingnummer is het burgerservicenummer met de toevoeging B01 of hoger. Voorbeeld: 111234567B01.