Ja. Sinds 1 juli 2003 moet voor alle AdWords-accounts met een zakelijk adres binnen de Europese Unie (EU) belasting over de toegevoegde waarde (btw) worden betaald. Daarnaast zijn alle adverteerders in de EU sinds 22 januari 2004 niet langer adverteerder bij Google Inc. (hoofdvestiging in de Verenigde Staten) maar bij Google Ireland Ltd (in de EU). Voortaan ontvangt u uw diensten en facturen van deze vestiging. Tijdens de aanmeldingsprocedure wordt u gevraagd of u uw AdWords-account gaat gebruiken voor zakelijke doeleinden. Dat betekent dat uw advertenties worden ingezet voor economisch gewin. Dit is meestal het geval. Als u ‘Nee’ selecteert, wordt uw account beschouwd als een persoonlijk account. Volgens de Ierse wet vallen dergelijke accounts automatisch onder het geldende Ierse btw-tarief.

 Als u ‘Ja’ selecteert, wordt uw account beschouwd als een zakelijk account. U bent zelf verantwoordelijk voor het vaststellen en afdragen van de btw tegen het tarief dat in uw EU-lidstaat van toepassing is. Ondernemers maken steeds meer gebruik van de digitale snelweg om de naamsbekendheid van het bedrijf te vergroten. Een van de mogelijkheden is er voor te zorgen dat men via Google wordt gevonden. Naast het vergroten van de vindkans op Google kan ook gebruik worden gemaakt van Google Adwords, een soort advertentiedienst via de pagina met zoekresultaten van Google. Google stuurt de ondernemer vanuit Ierland een factuur voor deze advertentiedienst. Bij particulieren en niet ondernemers brengt Google omzetbelasting in rekening, maar op de factuur voor een ondernemer staat vermeld ”VAT reverse”, oftewel “BTW verlegd”. Dat mag overigens alleen als er een BTW nummer bekend is bij de dienstverlener.
Dit betekent dat deze BTW door de ondernemer verplicht op aangifte moet worden afgedragen, maar gelukkig in de meeste gevallen weer als voorbelasting in mindering kan komen. De problemen ontstaan als dit niet gebeurt, met name voor bedrijven die niet of niet volledig BTW-plichtig zijn. Vanaf 1 januari 2010 gelden BTW nieuwe regels voor diensten. Een van de regels houdt in dat de er een opgaaf intracommunautaire prestaties moet worden verstrekt aan de fiscus, die het daarmee wel gemakkelijker wordt gemaakt om eventuele fouten op te sporen. Fouten in de BTW leiden overigens in de meeste gevallen ook direct tot verzuimboetes.

(bron: o.a. Google)